Kajszibarack

Páratlan ízvilágát a magyar mikroklíma, napfény, hosszú érésidő, gondoskodó szeretet biztosítja. Melegben gyorsan utóérő. A félpuhán szedett gyümölcs 5-6 órán belül megpuhul.  A hazánkban termesztett gyümölcsök, zöldségek speciális kémiai környezetben és arányban tartalmazzák a szerveztünk számára fontos vitaminokat, ezért teljes mértékben nem helyettesíthetők vitamin készítményekkel. Minden gyümölcsre igaz, hogy vitamintartalma csökken, a C-vitamin tartalom pl. két nap alatt akár 50%-kal. Ha igazán friss gyümölcsöt szeretne vásárolni, látogasson el hozzánk a kertjeinkben lévő elárusítóhelyekhez! Megfelelő tárolással, tartósítással a téli hónapokban is biztosíthatjuk szervezetünk szükségletét. A gyümölcsökről, zöldségekről sok hasznos információ olvasható a Barna Mária által szerkesztett Táplálkozás c. könyvben.

 

Fajtáink Várható érésidő Fő jellemzői
Magyar kajszi, Gönczi magyar kajszi, Bíbor kajszi 06.23. – 07.15. csodásan lédús, magas cukortartalom
Ceglédi óriás 06.25. – 07.10. nagy méret, zamatos ízvilág, kisebb cukortartalom
Pannónia 07.05. – 07.15. lédús, nagyon jó, ananászos íz
Bergeron 07.15. – 07.20. apróbb, hosszan elálló, sűrű lekvárt adó

 

FELHASZNÁLÁSI JAVASLAT

1. Friss gyümölcsként (mint a sárga gyümölcsök rákmegelőző).
2. Kompótnak a legjobb még keményen, de már 70 %-os színfedettséggel.
3. Lekvárnak, friss fogyasztásra vagy mélyhűtésre az érett gyümölcs a legalkalmasabb.
4. Kajszibarack mag (természetgyógyászok szerint napi 15 szem rákmegelőző). Árudáinkban 3 kg-ig bárkinek adunk ingyenesen, a készlet erejéig.
5. Szeszipari célra az érett, frissen összegyűjtött, gyorsan lemagozott gyümölcsöt ajánljuk. Lásd cefre gyümölcsöknél részletesebben!